Escape from New York

John Carpenter är en legend. Han är en av de mest ikoniska filmregissörerna som arbetat under 80-talet, och har gjort världskända skräckfilmer som The Thing och Halloween. Men under sitt bälte har han även en av de mest ikoniska B-filmerna som någonsin gjorts: Escape from New York.

Escape from New York är en sällsynt sorts B-film, den sorten som trots sin låga budget är fenomenal, inte ironiskt utan på riktigt. Den är spänningsfylld, dramatisk och häftig som bara den.

Filmen utspelar sig i framtiden, där staden New York har förvandlats till ett anarkistiskt fängelse som brottslingar släpps ut i och får göra vad dem vill. Under en flygresa över staden blir Air Force One, presidentens personliga flygplan, nedskjutet och presidenten tvingas evakuera planet rakt in i staden. Nu hålls han gisslan, och desperata efter att kunna rädda honom tar armén kontakt med den enda mannen som kan klara av uppdraget: Snake Plisskin.

Redan på namnet hör man vilken sorts person karaktären ska vara. Snake Plisskin. Han spelas av Kurt Russell, vars 80-talshår måste vara skulpterat av kitschgudarna själva, bär en ögonlapp och ger aldrig så mycket som ett leende. Russell spelar honom med en låg, hotfull ton som förmedlar meddelandet att om du muckar med Snake kommer du ångra det.

Detta är en av de perfekta dystopiska filmerna från 80-talet, på samma nivå som Mad Max filmerna, och är ett måste att se.